Karen Høie
Karen Høie | |||
---|---|---|---|
Født | 17. jan. 1952 (72 år) København | ||
Beskjeftigelse | Skuespiller | ||
Nasjonalitet | Norge | ||
Karen Høie (født 17. januar 1952 i København) er norsk tekstforfatter, skuespiller og forteller.
Hun er medlem av Norsk Skuespillerforbund (NSF), Norske Dramatikeres Forbund (NDF) og har kompetanse som førstelektor i drama. Hun har vært fast tilknyttet Suttungteatret, Klomadu teater og Kulturproduksjoner, som alle har fått støtte fra statlige og regionale fonds. Hun har spilt komedie og tragedie, vært opptatt av figurteater og klovning som kunstform, og fordypet seg i arbeidet med fortelling og folkesang.
Karen Høie har arbeidet som frilansskuespiller på teater og film, og hatt oppdrag for blant andre Sogn og Fjordane teater, Hedmark teater, Haugesund teater, Teaterverkstedet på Trikkestallen, Maridalsspillet, Skansespillet, Ibsenmuséet i Oslo og Domkirkeodden (Anno museum). Hun har turnert over store deler av Sør-Norge for Skolesekken, Bokbåten Epos, Teaterbåten Innvik og vært på turnéer i Nord-Norge. Karen Høie har vært prosjektleder på norsk side for Kulturproduksjoners internasjonale prosjekt med Teatr Groteska i Polen og National museum/Bratislava Art Academy i Slovakia. Disse prosjektene løp over flere år og var støttet av EØS-fondene og Norwegian Grant.
Suttungteatret
[rediger | rediger kilde]Karen Høie har bakgrunn fra Suttungteatret i Hedmark, som spesialiserte seg på dramatikk av Henrik Wergeland og Hans E. Kinck. Hun spilte der roller som Cenzia i Venetianerne, Vinæger i farsen Vinægers Fjeldeventyr (Wergeland) - så vel som Dordi i Driftekaren, Marietta i Mot Karneval (Kinck).
Hun var med i 50 produksjoner ved teatret, blant annet:
- «Cenzia» i Venetianerne av Henrik Wergeland – regi: Torleif Kippersund
- «Chrystalline» i Lyv ikke av Henrik Wergeland – regi: Kristin Lyhmann
- «Dordi» i Driftekaren av Hans E. Kinck – regi: Svein Gundersen
- «Marietta» i Mot Karneval av Hans E. Kinck – regi: Torleif Kippersund
- «Rosetta» i Faustina Strozzi av Jonas Lie – regi: Gudmund Groven
- «Kong Valdemar» i Lykkens blomst av H.C.Andersen – regi: Frøydis Alvær
- «Ammen» i Medeia av Euripides – regi: Sigrid Salen
- «Juliane» i Sancthansnatten av Henrik Ibsen – regi: I. E. Wergeland
Høie deltok også som både skuespiller og forteller i store iscenesettelser av prosa og lyrikk, eksempelvis i følgende produksjoner:
- Mot Ballade av Kinck – regi: Kjell Larsson
- Jødinden diktsyklus av Henrik Wergeland – regi: Svein Gundersen
- Den engelske Lods av Henrik Wergeland – regi: Ingeborg Refling Hagen
- Apostlenes gjerninger, tekst fra Det nye testamentet – regi: Ingeborg Refling Hagen
- Hva er forskjellen på fengsel og dødsdom av Ingeborg Refling Hagen – regi: J. L. Michaelsen
- Brudgommen av Ingeborg Refling Hagen – regi: Kjell Larsson
- StorInkvisitoren av Fjodor Dostojevskij – regi: Svein Gundersen
Senere karriere
[rediger | rediger kilde]Høie har hatt engasjementer ved flere regionteatre og kulturinstitusjoner i Norge. Blant annet har hun vært skuespiller i følgende forestillinger:
- Brakar og Ioanna av Geirr Lystrup (rolle: Sirkusdronning Carolina) på Hedmark teater
- Agnes - et barn av Gud av John Pielmeier (rolle: Priorinnen) på Hedmark teater
- Tusenårstrilogien av Brit Lossius på Hedmark teater (rolle: Anna/Johanne)
- Den usynlige by av Astrid Saalbach på Haugesund teater (rolle: overpleiersken Inga)
- Dansar med fargar av Vidar Sandem på Sogn og Fjordane teater (flere roller)
- Walking with Ibsen for Ibsenmuséet (flere roller)
- Sonate for tre av Igor Larin for RuNo og Sadio Nor teater (rolle: Legen, norsk versjon av oppsettingen), og på teater Racho Stoyanov i Gabrovo, Bulgaria (rolle: Klytaimnestra, russisk versjon av oppsettingen)
- Hamars undergang og En Hamarkrønike for anno Domkirkeodden (rolle: Spå-Sara)
- Dronningemne for Valdresspelet (rolle: Aud)
Klomadu teater
[rediger | rediger kilde]I 1990 begynte Karen Høie å arbeide i Klomadu teater,[1] sammen med Nina Engelund, som hadde vært med i gruppen siden starten i 1983.[1] Teatrets hovedfokus var å skape visuelt kvalitetsteater for barn og unge, og arbeidet gjerne med en blandingsform, der figurer og skuespillere opptrådte sammen. Gruppen initierte flere samproduksjoner, blant annet med Figurteatret i Nordland, LOOC, Gruppe 38[2] fra Århus og Tema Teater. Blant Klomadu teaters mest kjente forestillinger var Sampo Lappelill (1992), Koffertene (1996), Fyret (1998, i samarbeid med Gruppe 38) og Kan den fly (2002). Klomadu teater produserte sin siste forestilling i 2003.
Teaterforum
[rediger | rediger kilde]I 1990 tok Klomadu initiativet til å etablere Teaterforum som et kulturtiltak lokalt i Hamar. Nina Engelund, Karen Høie og Svein Gundersen ledet virksomheten, og i perioden 1990–1994 drev Teaterforum svært aktivt, med opp til 63 arrangement i året. Teaterforum samarbeidet med andre kunstnere, grupperinger og institusjoner i Hamarområdet, som Hedmarksmuséet, Holografimuséet, Hamar folkebibliotek, Hamar kommune, Høgskolen i Hedmark, Bjørg Holmens ballettskole, Gravdal bokhandel og private utelivsaktører på Hamar. Teaterforum arrangerte gjestespill, foredrag, workshops, seminarer, og drev månedlig Litterær kafé og Litterær jazzkafé. Svein Gundersen drev de følgende årene en del av virksomheten videre i Teater for Barn. Fra 1994 til 1998 arrangerte Teater for Barn gjestespill med norske, svenske og danske teatergrupper i seks kommuner i Hedmark (tre gjestespill i sesongen). Fra 1998 ble ordningen overtatt av Turnéorganisasjon for Hedmark.
Kulturproduksjoner
[rediger | rediger kilde]Fra høsten 1999 har Karen Høie drevet teatergruppen Kulturproduksjoner sammen med ektemannen og kollegaen Svein Gundersen.[3] Gruppen har skapt store landartforestillinger, såvel som fortellerforestillinger, figurteater, og visuelle teaterforestillinger for barn og unge Blant gruppens mest kjente forestillinger er Stella og Glass i palass (begge 2002), og en konsertteatetrtrilogi, laget i samarbeid med komponist og musiker Martine Kraft (2004–2007), forestillinger som har turnert over store deler av landet. Landartforestillingene Heksenatt (Kvinneuniversitetet 1999), Jenter langs elva (APs Kvinnebevegelse 2001 ) og Lux – Opus Dei ( Hamar Bispedømme 2003), var store satsinger som ble lagt merke til. Medlemmene i Kulturproduksjoner har engasjert seg i Unimas arbeid, både nasjonalt og internasjonalt, de initierte og drev bl.a festivalen Fri Figur, - festival for norsk figurteater. De har vært viktige for Maridalsspillet i Oslo, Kristinspillet på Sel, En Hamarkrønike på Hamar.
Kulturproduksjoner har gjennomført flere større internasjonale prosjekt: Elements and Myths. Great Dragons’ Parade i samarbeid med Teatr Groteska og Academy of Fine Arts i Kraków, Polen (elleve delprosjekt 2009-11); I prosjektet HraMoKa (2015–2017) samarbeidet gruppen med The Slovak national museum,Modry Kamen og Academy of Performing Arts i Bratislava; begge prosjektene var omfattende, og støttet av EEA, Norway Grants og statlige tilskudd fra Polen og Slovakia. Prosjektet Renc Árts (2016–2017) for Bana ba Africa fant sted i Yaoundé, Kamerun, og var støttet av UD/DTS. Kulturproduksjoner har samarbeidet med danske og svenske kunstnere, vært med i forestillinger på Theater der Nacht (Tyskland 2016), et internasjonalt teaterprosjekt med kunstnere fra Estland, Tyskland, Danmark og Norge (2017), mens forestillingen PolarIs[4] ble laget i samarbeid med gruppen Mr. Pejo´s wandering Dolls i St.Petersburg (2018–2019). Fra 2020 til 2023 har Kulturproduksjoner samarbeidet med gruppen Hilde&Peppe HB i Sverige, og fra 2019-2024 arbeidet de igjen med med The Slovak national museum,Modry Kamen og Academy of Performing Arts i Bratislava, i prosjektet HraMoKaPlus.
Stipend og støtteordninger
[rediger | rediger kilde]Karen Høie har mottatt kunstnerstipend fra flere offentlige fonds, fra Norsk Kulturråd, Fond for utøvende kunstnere og Fond for Lyd og bilde, Norsk Dramatikerforbund, Fritt Ord og reisestipend fra Stange kommune. Kulturproduksjoner, som hun driver sammen med Svein Gundersen, har fått prosjektstøtte fra Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Fond for frilansere, Hedmark fylkeskommune, Hamar kommune, Prøvekluten. Klomadu teater, som hun var med å drive fra 1990 til 2003, har hatt driftsstøtte fra Kulturdepartementet, og fått prosjektstøtte fra Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Fond for frilansere, Hedmark fylkeskommune og Hamar kommune. Suttungteatret, der hun var fast medlem en årrekke, var støttet av diverse statlige, fylkeskommunale og kommunale fonds, og kom inn som fast post på statsbudsjettet.
Administrative stillinger og styreverv
[rediger | rediger kilde]Karen Høie har vært produsent og prosjektleder for flere av forestillingene til Klomadu teater, og for forestillingene i Kulturproduksjoner. Hun var produsent og prosjektleder på norsk side for Kulturproduksjoners samarbeid med Teatr Groteska og Academy of fine Arts i Kraków, støttet av EEA-fondene, Norway Grants og statlige tilskudd fra Polen; likeså for to prosjekter støttet av Det slovakiske Dukke- og Leketøysmuseet som ligger i Modry Kamen i Slovakia[5] og Kunstakademiet i Bratislava, også disse støttet av EEA-fondene, Norway Grants og republikken Slovakia. Samarbeidet med Bana ba Africa i Kamerun ble støttet av UD og DTS, og hun har vært skuespiller i flere samarbeidsprosjekt med kunstnere fra Danmark, Sverige, Tyskland, Russland.
Karen Høie har hatt styreverv i Figurteaterforum i Norsk Skuespillerforbund, i Ny musikk Hedmark, og vært delegat fra UNIMA Norge på flere av moderorganisasjonen UNIMAs internasjonale kongresser. Hun var skrivende redaktør for Ånd i hanske – tidsskrift for norsk figurteater (2008–2010), styremedlem i The Northern and Eastern center for Puppet Arts (NEECPA, 2011–2016), leder av Norsk fortellerforum (NOFF, 2012–2015), og medlem av Norsk teaterråd (2013). Fra 2015 har hun hatt en rekke oppdrag for Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim, og fra 2017 til 2023 for anno Domkirkeodden.
Geografisk tilhørighet
[rediger | rediger kilde]Høie er oppvokst i København og i Bergen og bosatt (per 2022) på Hamar.[6]
Teaterarbeid (utvalg)
[rediger | rediger kilde]- 1977: Suttungteatret: Venetianerne (Henrik Wergeland) – rollen som Cenzia
- 1978: Suttungteatret: Sancthansnatten (Henrik Ibsen) – rollen som Juliane
- 1983: Suttungteatret: Driftekaren (Hans E. Kinck) – rollen som Dordi
- 1984: Suttungteatret: Vinægers Fjeldeventyr (Henrik Wergeland) – rollen som Vinæger
- 1989: Teaterverkstedet på Trikkestallen på Torshov: Stormen – rollen som Gonzala
- 1994: Dukketeatret i Nordland/Klomadu teater: Skårungen – figurspiller: Gandfinnen, Futen, naboene m.fl.
- 1996: Klomadu teater: Koffertene (Svein Gundersen) – rollen som Sesse
- 1996: Hedmark Teater: Brakar og Ioanna (Geirr Lystrup) – rollen som sirkusartist Carolina
- 1998: Hedmark teater: Agnes – et barn av Gud (John Pielmeyer) – rollen som Priorinnen[7]
- 1998: Sogn og Fjordane Teater: Dansar med fargar (Vidar Sandem) – rollene Ellinor, bondekone m.fl.[8]
- 1999: Hedmark Teater: Tusenårstrilogien (Brit Lossius) – rollen som Anna
- 2000: Haugesund teater: Den usynlige by (Astrid Sahlbach) – rollen som Inga
- 2001: Hedmark Teater: Tusenårstrilogien (Brit Lossius) – rollen som Johanne
- 2002: Klomadu Teater: Kan den fly – (Brit Lossius)
- 2002: "Klausa" i Kulturproduksjoners Glass i palass – dramatiker, rollen som Bestemor[9]
- 2003: TemaTeater/Klomadu teater: Shaken and stirred (Shakespeare/Gunhild Nymoen) – rollen som Regan[10]
- 2004–2007: Kulturproduksjoner: Konserttrilogi – prosjektleder, dramatiker, forteller og sanger
- 2006: Kulturproduksjoner: Det er helt sant – tekstbearbeiding H.C.Andersen-program, prosjektleder, forteller
- 2008: Kulturproduksjoner: Henrik og Vesle-Brunen – Wergeland for de minste – fortellermonolog med figurspill, prosjektleder, forteller/sanger
- 2004–2008: Maridalsspillet: Mot Svartedauen – medforfatter og rolle som sørgende mor
- 2009: Kulturproduksjoner: Åsmund og Maria , to historier fra norsk middelalder – prosjektleder, manusforfatter, forteller og kveder[11]
- 2005–2012: Maridalsspillet: Svartedauen (Carl Fr. Engelstad) – rollen som Tordis
- 2013: Maridalsspillet: Kirkebyggeren (Carl Fr. Engelstad) - rollen som Halldis
- 2014: Ibsenmuséet: Walking with Ibsen (Henrik Ibsen) – rollene som Dr. Stockmann, Mor Åse, Troll, fru Alving
- 2018–2023: Domkirkeodden anno museum: En Hamarkrønike – dramatiker, og rollen som Spå-Sara (premiere i 2018)[12]
- 2019: Historieviserne: Rød Tråd – rollen som Pauine
- 2019: Kulturproduksjoner/Mr. Pejo´s, St.Petersburg: PolarIs – rollen som iskremselgeren Mathilde[4]
- 2021: Kulturproduksjoner: Kari Trestakk – Katie Wooencloak – storyteller
- 2022: Wergeland og røde og grå dompaper eller omvendt – forteller/dukkespiller
- 2023: Kulturproduksjoner/hildeandpeppe: Naboer – rollen som Louise Winther[13]
Internasjonale prosjekt
[rediger | rediger kilde]- 1998: Gruppe 38 , Danmark/Klomadu teater: Fyret (Gruppe 38) – prosjektleder (rolle: Roda)
- 2009–2011: Teatr Groteska[14], Polen/Kulturproduksjoner: Żywioły. Elementer og Mythos - Den Store Drageparaden[15] – 11 store delprosjekter; prosjektleder på norsk side
- 2014-2017: Theater der Nacht, Tyskland: Starwalkers (maskeskikkelse, 2014), Die Nacht der Puppen (Sykepleier figurspill 2015), Grafiske stoler (2016), Nortlantis - Die versunkene Stadt (flere roller 2017)
- 2015-2017: Slovak National Museum of Puppetry and Toys/Academy of Performing Arts in Bratislava: HraMoKa – prosjektleder på norsk side[5]
- 2017–2018: RuNo og Sadio Nor teater/BarentsKult: Sonate for tre, skuespiller i norsk-russisk samproduksjon, spilt i Tromsø og Bulgaria (roller: Legen i norsk versjon/Klytaimnestra i russisk versjon)
- 2017: Internasjonalt prosjekt, Theater der Nacht: Northlantis, die versunkene Stadt – (flygende Hollender, delfin, hai m.m. - figurspill)
- 2019: Kulturproduksjoner/Mr. Pejo´s, St.Petersburg: PolarIs – produsent, prosjektleder - (rolle iskremselgeren Mathilde)
- 2021-2023: Slovak National Museum/Modry Kamen/Bratislava Art Academy: HraMoKaPlus – prosjektleder på norsk side
- 2022: Kulturproduksjoner/hildeandpeppe (Sverige): Naboer – produsent (rolle: Louise Winther)
Karen Høie har vært norsk delegat på flere av Unima Internationals kongresser og rådssamlinger, og har foretatt studiereiser og besøkt figurteaterfestivaler og deltatt på workshops og masterclasses i Australia, Kina, India, Vietnam, Canada, Tanzania, Kamerun, og flere land i Europa, som Spania, Portugal, Tyskland, Estland, Russland, Frankrike, Tsjekkia, Kroatia, Bulgaria, Romania, Nederland, Italia, Hellas, Danmark, Sverige, Finland, Island, Færøyene.
Bildegalleri
[rediger | rediger kilde]-
Juliane og Poulsen i Sancthansnatten, Suttungteatret (1978)
-
Sonate for tre, Karen Høie som legen. RuNo og Sadio Nor teater (Tromsø 2017, Gabrovo 2018)
-
Nina Engelund og Karen Høie som Klausa og Agora. Kan den fly, Klomadu teater (2002)
-
Karen Høie, Inn i Peer Gynts rike, Kulturproduksjoner (2006)
-
Karen Høie som Louise Winther i Naboer, Kulturproduksjoner (2022)
Videoer
[rediger | rediger kilde]- Karen Høie: Kulturproduksjoner – en YouTube-presentasjon av virksomheten til Kulturproduksjoner, og av Svein Gundersen og Karen Høie som driver teatergruppen. Besøkt 21. april 2023.
- Theater der Nacht: Nortlantis - Die Versunkene Stadt – video på YouTube. Besøkt 21. april 2023.
- Martine Kraft: The great Dragon Parade (2011) – video på YouTube. Besøkt 21. april 2023.
- Jan Egil Løvbak: teaterforestillingen Rød Tråd – video på YouTube. Besøkt 21. april 2023.
- Hamars Undergang; opptak fra Domkirkeodden i 2017 – video på YouTube. Besøkt 21. april 2023.
- Promoteringsvideo for En Hamarkrønike 2020 – video på YouTube. Besøkt 21. april 2023.
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ a b «Teater i Hedmark (1994) : Klomadu Teater». urn.nb.no (på norsk). Besøkt 23. november 2017.[død lenke]
- ^ «Forestillinger». Gruppe 38 (på dansk). Besøkt 20. april 2023.
- ^ «Høie, Karen/Gundersen, Svein - teater i Hamar». www.arkivportalen.no (på norsk). Arkivverket - Statsarkivet i Hamar. Arkivert fra originalen 1. desember 2017. Besøkt 23. november 2017. «Ekteparet Karen Høie og Svein Gundersen har vært en drivkraft i teatermiljøene i Hamar. De har sine røtter i Suttungteateret på Tangen, som ble ledet av Ingeborg Refling Hagen. Da dette teateret sluttet å fungere, fortsatte Gundersen og Høie teaterengasjementet i Klomadu teater, Teaterforum og Kulturproduksjoner.»
- ^ a b Vestad, Geir (19. mai 2019). «(+) Har flyttet hjem med iskiosk i bagasjen». Hamar Arbeiderblad (på norsk). Besøkt 20. april 2023.
- ^ a b «Nytt liv til dukke- og lekemuseet i Modrý Kameň». Riksantikvaren. 16. september 2020. Besøkt 18. juni 2023. «Museet for dukketeater og leketøy i Modrý Kameň er Slovakias eneste av denne typen og forteller en viktig historie om slovakiske tradisjoner og håndverk. Prosjektets overordnede mål er å fremme den unike kulturarven som dukketeater og leketøy fra denne regionen utgjør. Tre-leketøy fra Kyjatice er en spesielt verdifull del av museets samling da disse lekene har blitt produsert i området i over 150 år, men som innebærer spesialisert kunnskap som står i fare for å gå tapt. (---) Kulturproduksjoner vil delta i dette prosjektet som norsk partner og vil hovedsakelig være involvert i utviklingen av de to verkstedene som lokaler for kreative aktiviteter og det tilhørende utsalget av tradisjonelle og regionale produkter.»
- ^ 70 års omtale i Aftenposten 17. januar 2022
- ^ Hedmark Teater. «Agnes - et barn av Gud». Programhefte (på norsk). Nasjonalbiblioteket. Besøkt 23. november 2017.
- ^ «Teater: Dansar med fargar». old.dagogtid.no. Dag og Tid. 22. oktober 1998. Arkivert fra originalen 18. august 2016. Besøkt 23. november 2017. «Sogn og Fjordane Teater: Det kom ein engel / Av Vidar Sandem / Regi: Mette Brantzeg»
- ^ «Østlendingen - «Glass i palass» – et teater for de minste». www.ostlendingen.no (på norsk). 7. desember 2002. Besøkt 23. november 2017.
- ^ «En bortspilt farlighet : Shaken and stirred : Tema Teater og Klomadu Teater». teaternett.no. 21. oktober 2003. Besøkt 23. november 2017.
- ^ «Åsmund og Maria - Forfattersentrum». Forfattersentrum. Besøkt 23. november 2017.
- ^ «En Hamarkrønike - Domkirkeodden». domkirkeodden.no (på norsk). Arkivert fra originalen 8. juni 2023. Besøkt 20. april 2023.
- ^ Stangeavisa (23. oktober 2022). «(+) ”Naboer” – en politisk ukorrekt barnekomedie for voksne». Stangeavisa (på norsk). Besøkt 20. april 2023.
- ^ «Teatr Groteska w Krakowie». www.groteska.pl. Besøkt 20. april 2023.
- ^ «Prosjekt #341726 - „Żywioły. Elementer og Mythos. Wielka Parada Smoków” (Polish title) “Żywioły. Elementer og Mythos. Den Store Drageparaden” (Norwegian title) “Elements and Myths. Great Dragons’ Parade” (English title) - Cristin». app.cristin.no. Besøkt 11. november 2022.
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- (en) Karen Høie – kategori av bilder, video eller lyd på Commons
- (en) Karen Høie på Internet Movie Database
- (no) Karen Høie hos Sceneweb
- (da) Karen Høie på danskefilm.dk
- Karen Høie på www.sceneweb.no
- Karen Høie i Manusbanken
- Kulturproduksjoner - Folkeakademiet
- Karen Høie på Kulturproduksjoners nettsider
- Karen Høie på Klomadu teaters nettsider
- Karen Høie forteller på Kulturplot
- Åsmund og Maria - forteller på festival Arkivert 19. januar 2023 hos Wayback Machine.